Les titelles són un bon recurs per a treballar en l’educació infantil, ja que poden desenvolupar habilitats claus i donen oportunitats de:
- Desenvolupar l’expressió creativa.
- Estimular i expandir la imaginació.
- Desenvolupar l’expressió oral espontània.
- Perfeccionar la parla, l’enunciació i la projecció de la veu.
- Practicar les destreses de la llengua escrita, i augmentar la fluïdesa en la lectura oral.
- Incrementar la valoració de la literatura.
- Desenvolupar la coordinació i el sentit del temps.
- Millorar el sentiment d’autovaloració en els infants.
- Incrementar l’autoconfiança i la satisfacció personal.
- Alliberar-se de pors, agressivitat i frustracions.
- Desenvolupar habilitats d’interacció social.
Hi ha moltes formes de fer titelles, a continuació deixem una de les formes més adequades, originals i realistes per a fer-ne un:
Material:
- Globus.
- Paper de diari.
- Cola blanca.
- Guix.
- Barnis.
- Pintura de diferents colors.
- Llana (per al cabell).
- Paper de filtre o tela de roba.
- Fil i agulla de cosir.
- Coto fluix (opcional).
- Tub de paper de vàter.
- Llima de paper.
- Pistola de silicona (opcional per al cabell i enganxar roba, etc)
- Silicona.
- Tisores.
Procediment:
- Primer de tot s’ha de fer el cap, amb un globus poc inflat a una mesura adequada es fa la forma.
- A continuació s’anirà enganxant per tot el globus trossets de paper de diari amb cola blanca i amb compte de què quedi llis. Aquest procediment es dura a terme fent 3 capes de paper de diari.
- El tub de paper de vàter serà el coll del titella, amb compte s’haurà d’enganxar amb celo al globus. Es fa servir la mateixa tècnica d’embalatge que amb el globus, unint-lo amb el paper de diari, amb vàries capes per a què quan el globus s’exploti el coll quedi subjectat al cap, i es deixarà assecar.
- Quan ja s’ha assecat el paper de diari i esta completament sec agafem el guix i fem el mateix procediment que amb el paper de diari per sobre d’aquest, en unes 2 o 3 capes. El guix donarà consistència i rigidesa al cap i al coll, en acabar es posarà a eixugar (si es vol fer nas o orelles al titella es fa amb filferro, enganxant-lo al paper de diari en la forma que es desitgi fer i posant el guix per sobre).
- Per donar una forma més llisa i adequada al cap, quan s’hagi endurit el guix se li passa la llima per a eliminar les sobres que hi puguin haver.
- Amb pintura es pintarà la cara sencera i el coll i quan aquest s’hagi eixugat se li fan els ulls, boca, etc...
- Si li volem posar cabell haurem de comprar llana, l’haurem de tallar a la mateixa mida i amb una pistola de silicona enganxar-li al cap.
- Per últim, per a fer el cos utilitzarem el paper de filtre o la tela a la mesura de la mà en dues plantilles diferents, una per la part de davant del cos i un altre per la de darrere, a continuació es retallaran i cosiran les dues parts per la part de dins per a després donar-li la volta. S’ha de tenir en compte que el dit polze o gros i el menovell o petit seran els braços del titella (se li poden posar cames com a opció). Per a donar volum a les mans s’introduirà coto fluix.
- Quan el cos ja estigui acabat només s’haurà d’unir al coll amb silicona i es tallarà la part del paper de vàter sobrant del coll.
No hay comentarios:
Publicar un comentario